fbpx
 • Адрес: гр.Пловдив ул.Белград 2
 • Понеделник-Събота: 10:00 - 19:00
 • EN
Дермални филари

Дермални филъри

Какво представляват хиалуроновите дермални филъри?

С напредването на възрастта в тялото ни настъпват редица промени, една от които е рязкото намаляване на количеството синтезиран колаген в кожата след 25 годишна възраст. През годините са въведени редица апаратни и инжекционни процедури, с помощта на които максимално се противодейства на този процес. Един от придобилите най-широка популярност, измежду инжекционните процедури, метод е поставянето на  хиалуронови дермални филъри.

Хиалуроновата киселина е мукополизахарид, който нормално се синтезира в множество човешки органи и тъкани, като над 50% от съединението се намира в дермалния слой на кожата ни. Способна да свързва големи количества водни молекули, многократно надвишаващи теглото й, хиалуроновата киселина отговаря за  гладкостта и обема на кожата. Именно това нейно свойство се изполва за корекция на естетични проблеми в дерматологията.

Хиалуроновите дермални филъри се използват, както за изглаждане на фините и дълбоки бръчки, така и за възстановяване на изгубените обеми и контуриране на лицето. Някои ги наричат „оръжия“ в борбата с естетичните несъвършенства на кожата, одобрени от американската организация FDA (The Food and Drug Agency.

Къде намират приложение хиалуроновите дермални филъри?

 •  подобряване хидробаланса на кожата
 •  запълване на бръчки по лице, шия и деколте
 •  оформяне на скули или брадичка
 •  увеличане обема, подчертаване контура или корекция асиметрията на устните
 •  корекция обема при хлътналост или неравномерен лицев овал

Как протича самата процедура?

Непосредствено преди процедурата се извършва консултация с наш дерматолог, относно филърът, който ще бъде поставен, съобразен с идивидуалните нужди на пациента, както и резултата, който иска да бъде постигнат.

 

След консултацията се поставя локална анестезия. 30 минути след нея започва и самата процедура по поставяне на хиалуронов дермален филър. Процедурата се състои в множество убождания в желаната за корекция зона. Резултатите са видими непосрествени след поставяне на дермалния филър. В зоната на третиране е възможно да се появят зачервяване и лек оток, но те преминават бързо, в рамките на няколко дни.

Каква е продължителността на ефекта от хиалуроновите дермалните филъри?

Дълготрайността на филъра се определя от някои негови физични качества като вискозитет, калибрация и концентрация. Обикновено тя варира между 4 и 12 месеца. С всяка следваща процедура продължителността на ефекта се увеличава.

Има ли противопоказания за поставяне на дермални филъри?

Противопоказание за поставяне на дермален филър е локалната инфекция – бактериална или вирусна. В случай на такава, е добре да се проведе лечение до пълното възстановяване на кожата, преди да се пристъпи към процедура.

Да обобщим накратко предимствата на дермалните филъри:

 • те са естествени пълнители, защото човешкият организъм нормално произвежда и съдържа хиалуронова киселина, което автоматично намалява риска от алергия;
 • прилагат се бързо и почти безболезнено (освен локалният крем-анестетик, който се поставя непосредствено преди процедурата върху зоната на третиране, някои филъри притежават анестезираща съставка);
 • ефектът настъпва на момента и възстановителният период е минимален;
 • голяма продължителност на ефекта в зависимост от вида на използвания филър и вашата физиологична склонност към разграждането на хиалуроновата киселина (в организма нормално съществуват ензими, наречени хиалуронидази, които са насочени към деградацията на хиалурона).