fbpx
  • Адрес: гр.Пловдив ул.Белград 2
  • Понеделник-Събота: 10:00 - 19:00
  • EN
Корекция на клепнали уши Отопластика Пловдив

Естетика на клепнали уши /Отопластика/

Клепналите уши представляват значителен естетичен и психологичен проблем за притежателя им. Приема се, че има две главни причини за този дефект на ушната мида. Първата е необразуването  на овален вал (противоизвивка; lat.antihelix), успореден на външния ръб на ухото, oще по време на ембрионалното развитие на индивида. Втората е прекалено голямата, широка или дълбока конха на външното ухо.
Корекцията на клепнали уши (отопластика) е кратка хирургична интервенция,  целяща  създаване на естетична форма и симетрия на ушите. Използват се тънки конци, преминаващи през ушната мида, или т.нар. фасциоперихондрални флепове.

Клепнали уши при деца – кога е най-подходящото време за отопластика при деца?

Това е периодът между 5-тата и 6-тата година от живота на детето, когато развитието на външното ухо вече е приключило. Опитите в областта на отопластиката сочат, че корекцията на клепнали уши в този период е важно за психо-социалното развитие на детето, с оглед  факта, че те много често са обект на подигравки от страна на свои съученици в училище.

Как протича следоперативният период?

Тъй като операцията протича под местна упойка, възстановителният период е минимален.
Ако операцията е извършена с фасциоперихондрални флепове, липсват следоперативната болка и напрежението в ушите липсват.