fbpx
Лечение на хиперхидроза Потене

Хиперхидроза

Какво е Хиперхидроза? Процесът на изпотяване е нормален за нашето тяло. Така то компенсира собственото си топлоотделяне спрямо заобикалящата го температура и други вътрешни и външни фактори. Животът ни всъщност е немислим без потните жлези, тъй като те участват в терморегулацията на целия организъм. Интересно е да споменем, че те отделят около 20 000 литра пот за целия цикъл на живот.

Хиперхидроза е неприятното състояние на повишено потоотделяне, т. нар. хиперхидроза, може да се прояви като локализирана форма по длани, стъпала, подмишници или като генерализирана форма, в разултат на вегетативна дисрегулация, хормонални и метаболитни нарушения. В лечебния план най-ефективно място заема приложението на Ботулинов токсин, който блокира свръхстимулацията на потните жлези.

По правило, за да говорим за хиперхидроза трябва да е налице отделяне на 3-4 пъти повече пот от нормалното. Все пак симптомите на засилено изпотяване варират у различните хора. Обикновено през зимата те могат да намалеят и аналогично през лятото да наблюдаваме засилване.

Прекомерното изпотяване води до общ дискомфорт, което пък в повечето случаи има негативен ефект и върху социалните ни контакти.

Възможни причини за хиперхидроза са:

  • психогенна
  • излишни килограми
  • климакс или подрастваща възраст
  • повишена функция на щитовидната жлеза
  • вегетативно-съдова дистония
  • генетична
  • продължителен прием на антибиотици
  • бременност

хиперхидроза

Лечение на хиперхидроза Пловдив

Лечение на хиперхидроза

Ефикасността на ботулиновия токсин при терапията на хиперхидроза е доказана чрез множество проучвания. Инжекциите, които се използват са интрадермални и се понасят добре от пациентите. Ботулиновият токсин действа като блокира предаването на нервния импулс към мускулните влакна. Инжектирането му води до удължен, обратим спад в холинергичната трансмисия.

Повече за хиперхидрозата може да научите тук

За предварително записване за консултация с наш дерматолог, относно процедурата, не се колебайте да ни потърсите на тел. 032 95 00 00 или +359 89 55 44 050