fbpx
Плазмотерапия Пловдив

Какво представлява плазмотерапията (PRP)?

Плазмотерапията или PRP (Platalet-rich Plasma), или т.н вампирски лифтинг, е модерен медицински метод за клетъчно възстановяване, подмладяване и биостимулация, при който се използват собствените репаративни възможности на организма.

Човешката кръв се състои от течна и клетъчна съставка. Първата се представя от кръвната плазма, която съдържа вода, протеини, минерали, ензими, витамини и др.

Втората е изградена от еритроцити, левкоцити и тромбоцити. При плазмотерапията венозната кръв (около 8 мл), взета от пациента по всички правила на медицинската асептика, се поставя в стерилна епруветка и се центрофугира няколко минути при високи обороти в специален контейнер.

Получава се концентрат от собствената плазма на пациента, богата на тромбоцити и растежни фактори, който се прилага интрадермално върху кожата му.

плазмотерапия Пловдив

Да, но защо?

Защото тромбоцитните растежни фактори са естествени биологични фактори на организма, които имат способност за контрол на жизнени функции като ДНК синтез, хемотаксис, клетъчна диференциация и матрикс синтеза и по този начин стимулират регенерацията и подмладяването на тъканта, в която са приложени.

Растежните фактори, освободени от активираните тромбоцити стимулират стволовите клетки в космения фоликул, увеличават кръвоснабдяването там, поради което се използва и за третиране на косопад. Методът е абсолютно безопасен, хипоалергенен, тъй като се прилага собствената плазма на пациента.

Следователно ефектите, които можем да очакваме от плазмотерапията са:

  • подобряване качеството и тонуса на кожата, както и изглаждане на фините бръчки
  • намаляване тъмните кръгове около очите
  • лечение на косопад от различен произход
  • спомагане за по-добрия резултат от третирането на стрии, белези и акне

Има ли противопоказания и колко често се прилага?

Противопоказания за плазмотерапия са нарушения в кръвосъсирването, активни инфекциозни заболявания, прием на антикоагуланти, бременност и кърмене. Прилагат се по една процедура на месец, като за максимален ефект се препоръчват 3-4 броя процедури.