Знаете ли какво е Хиперхидроза?

by d.dimitrov
0 comment

Думата хиперхидроза означава твърде много (хипер) изпотяване (хидроза).
Всъщност това е един напълно естествен процес на организма. Казахме естествен, но не и приятен. Понякога тренираме, за да се изпотим, но случаите, в които това се случва без да го желаем са доста по-голям процент. С други думи, прекомерното изпотяване в света на медицината се нарича Хиперхидроза. Тя причинява дискомфорт у хората, оказва отрицателно въздействие върху качеството им на живот, причинявайки им постоянно нервно напрежение.

Необходимо е човек да се поти,тъй като изпотяването охлажда тялото и го предпазва от прегряване, но при страдащите от хиперхидроза тялото се поти и в случаите, в които охлаждане не е необходимо.
Най-често изпотяването се проявява по дланите, краката, подмишниците или главата, като там са съсредоточени най-много потни жлези, докато останалата част остава суха.
Определени емоции като страх, яд, тревожност или притеснение могат да накарат някои зони от тялото ни да се потят повече.

Съществуват два вида хиперхидроза: 

Първична: Когато прекомерното изпотяване засяга една или няколко части на тялото. Най-често това са ръцете и / или краката, подмишниците и челото. При този вид хиперхидроза се появява непосредствено след сън, най-малко веднъж седмично.

Вторична хиперхидроза: В медицинската терминология това означава, че има основна причина за появата й. Причините могат да бъдат както медицинско състояние, като диабет, подагра, менопауза, прекалена пълнота, свръхактивна щитовидна жлеза(хипертиреоидизъм), така и приема на някои медикаменти или тревога стрес или смущения.
Ако страдате от този така неприятен проблем е важно е да се обърнете към дерматолог, за да научите каква всъщност може да е причината и как да се справите с него.

Как да се справим с Хиперхидрозата? 

Има не един начин за справяне с хиперхидрозата, но безспорно най-ефективен се оказва инжектирането на ботулинов токсин.
В AGLEA DERMA Beauty Clinic процедурата се извършва от дерматолог, като се инжектира ботулинов токсин в няколко области на подмишниците. По време на манипулацията пациентите могат да усетят лека болка или дискомфорт. Инжекциите временно блокират стимулацията на потните жлези. При повечето пациенти резултатите настъпват в период от 5 до 10 дни след лечението.
Намаленото изпотяване продължава от 4 до 6 месеца – а понякога и повече.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри това лечение за подмишниците. Резултатите от някои проучвания показват, че то може да бъде ефективно за други области на тялото, ръцете и краката. Това може да помогне на жените в постменопауза, които се потят прекомерно по главата.

Ботоксът е токсин, не е ли опасно? 

Ботокс, или ботулинов токсин, е добре изпитан метод за лечение на хиперхидроза, който съществува от много години. Установено е, че лечението с ботокс предизвиква леки краткотрайни странични ефекти, но няма дългосрочни или сериозни такива. Няма и индикация, че ботоксът е канцерогенен, както се страхуват много хора. Той е вещество, което се произвежда от определен вид бактерии. Нашето тяло се справя с бактериални атаки и токсините, които те произвеждат. Затова тялото има естествен начин да разруши ботулиновиятоксин. Разбира се, поставянето му трябва да бъде извършено от опитен дерматолог, в безопасни клинични условия.

Какви могат да бъдат страничните ефекти? 

Не са известни странични ефекти след поставяне на ботулинов токсин за лечение на Хиперхидроза. Единствено може да настъпи временната мускулна слабост, в първите дни след манипулацията.

Важно е да не спирате да търсите решение на дадения проблем, в случая този с прекомерното изпотяване, само така ще го намерите. Ние, от AGLEA DERMA Beauty Team, ви предлагаме нашето. Можем да ви консултираме по темата безплатно, с предварително записване. До края на месец май, имаме специална оферта -20 % отстъпка от процедурите за Хиперхидроза.

 

You may also like

Leave a Comment

Запази час

Звънни или попълни формуляра и ние ще се свържем с теб

гр. Пловдив ул. Белград 2

Заповядайте при нас!

Съществува мнение, че красотата изисква жертви. Всъщност истината е, че тя изисква внимание и грижа. От изключителна важност, за добрия външен вид, е да се консултираме с правилните специалисти, които да ни насочат към най-подходящитe за нас процедури.

Работно време

  • Понеделник
    09:00 - 19:00
  • Вторник
    09:00 - 19:00
  • Сряда
    09:00 - 19:00
  • Четвъртък
    09:00 - 19:00
  • Петък
    09:00 - 19:00
  • Събота
    09:00 - 19:00
  • Неделя
    09:00 - 19:00

Контакти: